Waarom krabt mijn hond zich de hele tijd? Dit zijn mogelijke oorzaken en maatregelen
Een veel voorkomend probleem voor veel hondeneigenaren: de hond krabt voortdurend aan zijn buik, nek of kop.
Naast normaal "schoonmaken" kan krabben door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Dit maakt een effectieve en snelle behandeling natuurlijk moeilijker.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over krabben en jeuk bij honden! Natuurlijk staan er tips in over hoe je de jeuk bij je hond kunt stoppen en welke voeding geschikt is.
Oorzaken van het constante krabben van je hond
Pathologische jeuk wordt altijd veroorzaakt door irritatie van de huid van je hond. Dit maakt jeuk duidelijk een symptoom waarop je hond reageert door te krabben.
Pathologische jeuk vereist natuurlijk behandeling, bij voorkeur door een dierenarts. Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken hieronder.
1) Parasieten in de vacht en op de huid
Er zijn verschillende soorten parasieten.
Ectoparasieten zijn parasieten die op de hond leven en zich op een bepaalde manier voeden. Dit zijn meestal lichaamsvloeistoffen zoals bloed of lymfe. De bekendste zijn zeker vlooien en teken.
Je hond heeft een allergische reactie op een vlooien- of tekenbeet en moet krabben.
De laatste veel voorkomende ectoparasieten zijn mijten en er zijn 4 verschillende die je hond echt jeuk kunnen bezorgen. Een 5de type mijt is een speciaal geval, omdat het niet de mijt is die jeuk veroorzaakt.
2) Huidziekten, verwondingen en ziekten
Bacteriën en schimmels maken deel uit van de normale huidflora, zowel voor jou als voor je hond. Problemen ontstaan vaak juist bij lichte verwondingen aan de huid of wanneer bacteriën en schimmels koloniseren die anders geen deel uitmaken van de huid. Dit veroorzaakt puistjes, eczeem en een rode, schilferige huid.
Vooral honden met een verzwakt immuunsysteem hebben soms problemen met huidschimmels, die graag de poten en lippen koloniseren. Dit is waar circulair haarverlies optreedt.
Als je hond gewond is geraakt of een operatiewond heeft, kunnen deze ook veel jeuk veroorzaken tijdens de genezing. Je moet echter voorkomen dat je hond gaat krabben, likken en knabbelen. Anders raken de wonden geïnfecteerd.
Ziekten zoals de ziekte van Cushing veroorzaken ook een dunne vacht, schilferige huid en purulente huidontsteking.
3) Stress gerelateerde jeuk en krabben
Als je hond de stress echter niet kan verlichten omdat er een permanente stressfactor is, zal hij als het ware vast blijven in een overprikkelingsgedrag en niet meer kunnen stoppen met krabben.
Een andere vorm van stress is verveling als je hond niet genoeg beweging en activiteit heeft. Je harige vriend gaat dan op zoek naar een uitlaatklep en dat kan constant krabben zijn.
4) Jeuk door allergieën
Honden kunnen ook allergieën hebben. Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere. In de meeste gevallen laten honden de allergische reactie zien via hun huid. Ze krijgen een schilferige en rode huid die vreselijk jeukt. De hond krabt zich vaker, totdat deze plekken kaal en bloederig zijn.
Het is vaak niet eenvoudig om vast te stellen welke allergie je hond heeft. Net als jij kunnen ze allergisch zijn voor gras en pollen of voor bepaalde eiwitten in hun voeding.
Alleen uitsluitingstests en diëten met de hulp van je dierenarts zullen helpen om de allergenen in de toekomst te vermijden.
Wat helpt tegen jeuk bij honden?
Natuurlijk zijn er een paar dingen die je kunt doen om de jeuk van je hond te verlichten en het krabben te stoppen.
Vacht- en huidverzorging
Regelmatig borstelen verwijdert losse en gematteerde vacht. Je zult parasieten ook veel sneller opsporen. Als je hond echt vies is, helpt een bad met pH-neutrale shampoo van tijd tot tijd ook.
Maar wees voorzichtig! Overdrijf niet met baden. Op de lange termijn kan dit ook de natuurlijke huidbeschermingsbarrière van je hond verstoren, waardoor bacteriën en schimmels makkelijker de kans krijgen.
Als je hond de neiging heeft om een droge en schilferige huid te hebben, kun je hem insmeren met speciale lotions.
Je kan de huid en vacht van je hond ook een boost geven met voedingssupplementen: bv. onze FUEL Skin Support bevat omega’s, vitamines en mineralen die de huid van je hond voeden.
Schakel stress uit
Als het krabben van je hond te wijten is aan stress, zorg er dan voorzichtig voor dat hij ofwel went aan de stressfactor ofwel de stressfactor uitschakelt.
En zorg er altijd voor dat je hond genoeg beweging krijgt en bezig wordt gehouden. Verveling is stress. Beweging vermindert stress. De cirkel is heel eenvoudig.
Ook hier kunnen voedingssupplementen een extraatje zijn. De FUEL Chill-out Support zit boordevol biologische, natuurlijke kruiden die helpen stress te verminderen.
Bezoek aan de dierenarts
In het geval van infecties, ziekten en parasietenplagen heb je absoluut een diagnose van de dierenarts nodig. Het is belangrijk om te weten welk type bacterie, schimmel of mijt de problemen bij je hond veroorzaakt. Op basis daarvan kunnen antibiotica, schimmelwerende middelen en andere medicijnen en zalven worden toegediend.
Bescherm je huisdier tegen de vervelende ectoparasieten met spot-ons, bepaalde halsbanden of andere producten die een afschrikkend effect hebben op de enge beestjes.
In het geval van allergieën is het ook nuttig om allergenen uit te sluiten met de hulp van de dierenarts en bijvoorbeeld een geschikt dieet voor hem samen te stellen.
Open wonden veroorzaakt door krabben zijn altijd een zaak voor de dierenarts. Ze kunnen snel geïnfecteerd raken.
Welke huismiddeltjes helpen tegen jeuk bij honden?
Sommige huismiddeltjes kunnen helpen bij het verminderen van de jeuk van je hond. Ze kunnen echter alleen de symptomen verlichten, zoals een droge en schilferige huid. Ze nemen de eigenlijke trigger of de ziekte niet weg! Bij twijfel kun je beter één keer te veel naar de dierenarts gaan dan één keer te weinig!
De volgende huismiddeltjes kunnen de symptomen van jeuk verlichten:
- Zalmolie en kokosolie
- Olijf- of lijnzaadolie
- Biergist
- Kompressen van kwark, kamille of zwarte thee
- Lavendel- of theeboomolie
U moet ook regelmatig je hond borstelen. Dit verwijdert dode haren, die ook tot jeuk kunnen leiden.
Daarnaast zijn voedingssupplementen een eenvoudige en makkelijke manier om de gezondheid van je hond te versterken. Afhankelijk van wat je hond nodig heeft, zijn er verschillende opties. Bekijk hier al onze FUEL Pet Supplements.
Onze supplementen zijn niet enkel lekker en gezond maar ook uniek: ze zijn de enige in Europa die Epicor® postbiotica bevatten. Deze is speciaal ontworpen om de spijsvertering te verbeteren, de darmflora te ondersteunen en het immuunsysteem te onderhouden. Epicor® postbiotica is wetenschappelijk getest en bewezen effectief. Hondeneigenaars die Fuel Pet Supplements gebruiken zien bij dagelijks gebruik na 60 dagen een opmerkbare verbetering in de mobiliteit en immuniteit van hun hond.
Conclusie
Krabben hoort gewoon bij het leven van een hond. Het is niet mogelijk om precies te bepalen hoeveel krabben normaal is en het verschilt van hond tot hond.
Je moet je zorgen maken als je hond niet meer kan stoppen met krabben en het zover komt dat hij kale of zelfs bloederige plekken krijgt. Vraag altijd advies aan je dierenarts. Die kan je het beste vertellen of het om een infectie, ectoparasieten, allergie of een andere ziekte gaat.
Observeer je hond regelmatig, vooral tijdens het borstelen. Dan weet je ook wanneer het krabben uit de hand loopt.
FAQ - Veelgestelde vragen over jeuk bij honden
Als je je hond niet meer kunt afleiden van het krabben en hij kale en bloederige plekken krijgt, moet je hem snel naar de dierenarts brengen.
Het is onmogelijk om te generaliseren. De ene hond krabt meer, de andere minder. Observeer je hond en je komt erachter.
Ja, je kunt de symptomen verlichten door huidverzorging. Geef hem hoogwaardig voer en verzorg zijn vacht regelmatig.